Tarmcancer motverkas av aronia

Aroniabär - tarmcancer kan motverkas med antocyaniner från aronia.

Det finns indikationer på att antocyaniner i exempelvis aronia kan bromsa tarmcancer. Det visar studier från Ohio State University där cellodlingar och försök med råttor har gett positiva resultat.

Tjock- och ändtarmscancer (kolorektalcancer) är Sveriges tredje vanligaste tumörsjukdom efter prostata- och bröstcancer. Mycket forskning sker om möjligheten att bekämpa cancerceller genom att påverka balansen mellan reaktiva syreradikaler och antioxidanter. Ett sätt är via kosten, och polyfenoler – exempelvis undergruppen antocyaniner – har uppmärksammats för den kraftfulla antioxidantkapacitet de har. Det finns mer än 600 olika antocyaniner i naturen, främst i bär, frukter och grönsaker med svarta, blå eller röda färger.

Studier med antocyaniner och tarmcancerceller
Professor Monica Giusti och hennes kollegor vid Ohio State University har undersökt vilken effekt antocyaniner från bland annat aronia, blåbär, fläderbär, vindruva, lila majs, lila morot och rädisa hade på odlade tarmcancerceller från människa.

– Väldigt lite antocyaniner absorberas i blodet och en stor andel transporteras genom mag- och tarmkanalen där de tas upp av vävnaderna, säger Giusti.

Forskarna undersökte vilken mängd extrakt från respektive växt som behövdes för att reducera tillväxten i tarmcancercellodlingarna med hälften. Röd majs tätt följt av aronia och blåbär var effektivast. En annan delstudie visade att antocyaniner från röd majs och aronia inte bara stoppade tillväxten helt utan också dödade 20 % av cancercellerna samtidigt som de i princip inte hade någon negativ effekt på friska celler.

I studier där råttor med tarmcancerceller dagligen fick en diet med antocyaninextrakt från blåbär respektive aronia reducerades tecknen på cancertumörer med 70 respektive 60 % jämfört med råttor som inte fick antocyaniner.

Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14690795
Cancer cell killing via ROS: To increase or decrease,that is the question