Quercetin i aronia – för hälsan

Aroniabär och höstlöv - aronia innehåller det hälsosamma ämnet quercetin

Aronia och andra växter innehåller polyfenoler. En av dessa är quercetin som bland annat fungerar som antioxidant.

Frukt, bär, grönsaker och andra vegetabilier innehåller många ämnen som är nyttiga. Förutom de vanliga näringsämnena, som vitaminer och mineralämnen, innehåller dessa råvaror även andra biologiskt aktiva ämnen. De kallas också fytokemikalier. Den vanligaste effekten som beskrivs är den antioxidativa, men det finns fler.

Många av ämnena hör till den kemiska gruppen polyfenoler. De kan i sin tur kan indelas i många undergrupper, som flavonoiderna med bland annat undergruppen flavonoler.

Växter bildar quercetin som skydd

Ett av de ämnen som man ofta hör talas om i hälsosammanhang är quercetin. Det är en flavonol som finns i bland annat aronia och vissa andra bär, sparris, kålväxter, vissa kryddörter, bovete, äppelskal och lök. Det är ett gult färgämne som växten använder i olika fysiologiska processer och som skydd mot skador från till exempel UV-strålning och mikroorganismer.

Aronia är en bra källa till quercetin

Aroniabär är mycket rika på polyfenoler och har ovanligt hög antioxidativ kapacitet. En av polyfenolerna är just quercetin. När vi äter och dricker quercetinrika födoämnen, som aroniabär och aroniajuice, får vi också nytta av ämnet eftersom det har positiva effekter på vår hälsa.

Quercetin motverkar sjukdomar

Quercetinrika råvaror anses traditionellt motverka cancer och virus, och har använts för att behandla allergier, ämnesomsättningsrubbningar, inflammatoriska sjukdomar, ögonsjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och ledinflammationer.

I studier har quercetin testats mot sjukdomsframkallande bakterier, virus och parasiter med gott resultat. Även svampangrepp, cancer, inflammation, högt blodtryck och leverskador motverkas av detta ämne.

Quercetin har också visats ha antioxidativa effekter. Tack vare det skyddas bland annat nervceller, och enligt forskning motverkas Alzheimers och andra neurodegenerativa sjukdomar. Man har också gjort vetenskapliga studier där quercetin har kombinerats med andra antioxidanter, som C-vitamin, eller med fiskolja som gett liknande resultat.

Quercetin kombinerat med andra ämnen

Intressant är att quercetin kan kombineras med vissa läkemedel och förbättra effekten, exempelvis vid kemoterapi, likaså ökar det kroppens förmåga att tillgodogöra sig andra hälsosamma växtämnen, som kurkumin och resveratrol. Liksom med många ämnen från växter krävs mer kunskaper för att kunna använda quercetin i ren form på ett säkert sätt. I aronia och de andra quercetinrika råvarorna finns däremot quercetin tillsammans med andra växtämnen i en perfekt balans.


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35125574
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32210182