Aroniajuice – överlägsen antioxidantkälla

Aroniajuice i litet glas - aroniajuice är en överlägsen antioxidantkälla.

Aroniajuice innehåller bland annat vitaminer, karotenoider och polyfenoler, exempelvis antocyaniner som är en sorts flavonoider, och de fungerar som antioxidanter. Effekten förstärks av sammansättningen av dessa näringsämnen, och aronia har en antioxidativ kapacitet som är överlägsen andra bär. Tack vare detta skyddar aroniajuice mot många sjukdomar och gynnar din hälsa.

Fria radikaler bildas naturligt i kroppen men mängden kan öka av exempelvis stress, hård kroppsansträngning, kemikalier, UV-strålning eller sjukdom. Antioxidanter behövs för att hålla nere mängden fria radikaler på rätt nivå så att vi inte ska råka ut för oxidativ stress som kan orsaka skador och sjukdomar. En del antioxidanter tillverkar vi själva, en del får vi i oss via födan. Bär är ofta rika källor till antioxidanter och andra ämnen som är nödvändiga för oss människor.

Vitaminer och karotenoider som antioxidanter
Aroniabär innehåller bland annat C-, E- och K-vitamin samt fosfor, kalium och kininsyra. Förutom att dessa näringsämnen har specifika funktioner i kroppen fungerar C-vitamin (askorbinsyra) och E-vitamin (tokoferoler) också som antioxidanter.

Dessutom är aroniabär proppfulla med karotenoider, som β-karoten, β-kryptoxantin, lutein och  zeaxantin. Av tolv testade bär var det bara havtorn som hade högre halter än aronia. Aronia innehöll 6 gånger så mycket som ”trean”. I kroppen omvandlas karotenoider till A-vitamin om det behövs. Karotenoider har även antioxidativa effekter.

Polyfenoler – flavonoider – antocyaniner
Polyfenoler är ämnen som växter bildar för att skydda sig mot UV-strålning och sjukdomsangrepp. De är kraftfulla antioxidanter. Aroniabär pressas till en juice som innehåller mycket höga halter av polyfenoler, ungefär 7-9 g/liter. Flavonoider är en grupp av polyfenoler som ibland kallas bioflavonoider eller P-vitamin. De kan i sin tur kan delas upp i bland annat flavonoler (exempelvis quercetin), flavanoler – som proanthocyanidin – och antocyaniner. Aroniabärets mörkblå färg kommer av de mycket höga halterna av antocyaniner som alltså också är färgämnen.

Den antioxidativa effekten hos aroniajuicens polyfenoler, bland annat flavonoiderna, innebär mycket mer än att bara stoppa fria radikaler. Aroniajuice motverkar dessutom bildning av fria radikaler, stimulerar kroppens egna produktion av antioxidanter och justerar balansen mellan fria radikaler och antioxidanter. På så sätt förhindras skadlig oxidation.

En kombination av olika antioxidanter, som flavonoider och C-vitamin, har större effekt än ämnena var för sig då de kompletterar varandra. Flera studier visar också att det är aroniabärets sammansättning av antioxidanter som ger det dess mycket höga antioxidativa kapacitet.

Antioxidanterna i aronia motverkar sjukdomar och gynnar hälsan
Aroniajuice kan på så sätt motverka en mängd sjukdomar i hela kroppen när polyfenolerna först hamnar i mag- och tarmkanalen för att sedan transporteras ut i blodet och vidare till kroppens alla celler, vävnader och organ. Studier visar att aroniabärets nyttiga ämnen sänker blodtrycket och nivån av skadliga blodfetter, motverkar inflammation, infektion och cancer, gynnar ett friskt åldrande, stimulerar återhämtning hos idrottsutövare och motverkar upptag av tungmetaller.

 

Källor:
http://www.livsmedelsverket.se/, Vitaminer och antioxidanter
http://www.livsmedelsverket.se/, Rapport 12 – 2011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844285
Flavonoider, Professor Göran Petersson, Kemi- och Bioteknik, Chalmers
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25557255
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1541-4337.2012.00198.x/pdf