Aronia ger friskare blodkärl

Torkade aroniabär - aronia skyddar blodkärlen.

Blodkärlens hälsa är viktig för att vi ska hålla oss friska. Aroniabäret kan hjälpa till med det genom att skydda blodkärlen och upprätthålla deras nödvändiga funktioner i kroppen.

Det lilla blåsvarta bäret aronia är en superantioxidant med mycket höga halter av antioxidanter, som antocyaniner och andra polyfenoler. Den antioxidativa effekten hos aronia kan skydda mot många sjukdomar som har sitt ursprung i blodkärlens funktion.

Blodkärlens innersta skikt
En tidig förändring av blodkärlens innersta cellskikt – endotelet – kan på sikt kan leda till åderförkalkning och hjärtinfarkt. Endotelet ska normalt vidga blodkärlet och förhindra att det bildas inflammation, åderförkalkning och blodproppar. Begynnande hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes orsakar att bildningen av ämnet endotelin-1 ökar och att cellerna också blir mer mottagliga för ämnet. Endotelin-1 drar samman blodkärlen, stimulerar inflammation och försämrar blodsockerupptaget. Försämrat blodsockerupptag kan leda till förhöjda halter av skadliga blodfetter. Ofta finns också ett samband mellan övervikt och kärlsjukdomar.

Aronia sänker blodtryck, blodfettsnivåer och endotelin-1-halt
En polsk vetenskaplig studie undersökte hur aronia påverkade 22 friska personer och 25 överviktiga patienter. Försökspersonerna behandlades med 3 x 100 mg antocyaniner från aroniabär i två månader.

Prover togs före och efter behandlingen. Blodtryck, endotelin-1-koncentration, blodfetter och kolesterol i de röda blodkropparna minskade signifikant.

Forskarnas slutsats var att eftersom antocyaninerna i aronia har förmåga att sänka blodtryck, blodfetter och endotelin-1-nivåer så kan detta användas för att motverka åderförkalkning hos överviktiga patienter.

 

Källor:
http://ki.se/forskning/ny-behandling-vid-hjartinfarkt
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18044341